tiistai 3. helmikuuta 2009

Usko, toivo ja rakkaus

En ole ollut koskaan ahkera Raamatun lukija - edes niihin aikoihin, kun olin seurakunnan työssä. Jotenkin se kirja ei vaan koskaan ole avautunut minulle. Päinvastoin löydän sieltä paljon kritisoitavaa, ahdistavaa ja sellaista, jonka miellän vahvasti kulttuurisidonnaiseksi ja inhimilliseksi tulkinnaksi näistä juutalaiskristillisen uskon kysymyksistä. Silti sitoudun vahvasti luterilaisen kirkon uskontunnustukseen ja kymmenen käskyn mukaiseen elämään ja uskon, että monet sellaistkin asiat voivat olla totta, joita en vajavaisella ymmärrykselläni vielä käsitä.

Biblian vanhemmassa käännöksessä usko, toivo ja rakkaus liitetään yhteen muistaakseni näin: "Niin pysyvät nyt usko, toivo ja rakkaus, mutta suurin niistä on rakkaus." Siitä tuli taannoin mieleen, että mitäs jos ne kuuluvat yhteen niin erottamattomasti, että edellyttävät toisiansa. Voiko olla toivoa ilman uskoa ja rakkautta? Saavatko ne voimaa toisistaan. Mitäs jos jokin kolmesta tai kaksi puuttuu?

Nyt olen niin väsynyt ja kipeä, että en jaksa asiaa perusteellisemmin pohtia, mutta kirjaan sen nyt tänne muistiin, jos ajatuksenjuoksu jossain välissä aiheesta jatkuisi ja rakentavia kommenttejakin ilolla vastaanotetaan..

3 kommenttia:

 1. Kiertelin blogeissasi. Löysin linkkisi Häiriöklinikalta. Sana Kipu herätti huomioni, samoin täältä löytyneet Usko Toivo ja Rakkaus...

  Tuosta kolmikosta: Aina ei jaksa uskoa eikä rakastaa. Silloin toivoo, että jaksaisi. Aina ei edes toivo saatikka rakasta. Silloin uskoo, että silti on "Korkeemman käres". Aina ei usko eikä edes toivo. Rakkaus voi silloinkin yllättää...

  Voimia haluaisin sinulle toivottaa. Joka päivääsi.

  VastaaPoista
 2. Kaunis ja todellakin toivontäyteinen ajatus tuo, että "rakkaus voi silloinkin yllättää". Kiitos siitä :-)

  VastaaPoista
 3. Ihan odottamatta törmäsin T.S. Eliotin runoon, jota mietin joitain vuosia sitten usein. Saat sen nyt keskiviikkolahjaksi.

  I said to my soul, be still, and wait without hope
  For hope would be hope for the wrong thing; wait without love
  For love would be love of the wrong thing; there is yet faith
  But the faith and the love and the hope are all in the waiting.

  ps hieno pohja!

  VastaaPoista