maanantai 7. marraskuuta 2011

Resonointia

Käyn nykyisin hyvin harvoin yhtään missään. Eilen pääsin kuitenkin Jukka Leppilammen konserttiin. Pitkästä aikaa se oli puhutteleva kokemus.

Hengelliset puheet alkoivat jossain vaiheessa (jo vuosia sitten) kuulostaa korvissani saman toistamiselta, mutta eilen kuulin jotain, joka liikautti sekä ajatuksiani että tunteitani raikkaalla tavalla.

Musiikissa oli uutta ja vanhaa. Jukan ääni soi upeasti vanhassa puukirkossa. Erityisesti hänen opettelemansa, suomalaisittain erikoinen, kurkkulaulutekniikkansa, jossa soi useita , eri korkuisia ääniä päällekkäin kuulosti kiehtovalta.

Puheosuuksissaan hän sanoi monta asiaa, jotka jäivät mietityttämään. Päällimmäisenä kolahti kuitenkin ajatus siitä, että usko on resonointia. Raamatun mukaanhan "usko syntyy kuulemisesta ja kuuleminen Jumalan sanan kautta" Kuuliaisuus, eli Jumalan kutsun vastaanottaminen ja Hänen tahtonsa etsiminen on siis Hänen sanansa herättämää vastakaikua meidän olemuksessamme.

Entisenä laulajana minäkin tiedän, ettei kaunista ääntä synny pusertamalla ja pakottamalla. Samalla lailla Jumalan rakkauteen vastaaminen on parhaimmillaan pakotonta antautumista ja ilon sekä kiitollisuuden sävyttämää suostumista.

Luonnostaan meillä on taipumus yrittää tehdä asiat itse, ponnistella, vääntää, yrittää ja kelvata. Myös tämä aika opettaa meille, ettei mikään riitä. Aina on yllettävä entistä parempaan. Jukan sanojen ja laulujen kautta koin eilen välähdyksenomaisen hetken sitä ihmettä, jota Jumala meille tarjoaa.

Toki resonoiminen on liikettä, mutta sitä ei synnytetä itse. Jumalan sana liikuttaa yksittäistä ihmistä ja hänen kauttaan kaikkia niitä muita, joiden kanssa hän elää ja toimii. Jumala ei suinkaan ota ihmiseltä hänen omaa ääntään pois , vaan ennemminkin auttaa meitä löytämään omimman olemuksemme. Juuri niillä lahjoilla, sen äänen kautta, joka meillä on ja joka meissä kasvaa, voimme tehdä hyvää ja kertoa Jeesuksen rakkaudesta koko maailmalle.

Jukan ääni soi eilen harvinaisen kauniisti, niin hienosti, että siinä oli helppoa kuulla sekä hänen omansa että Korkeimman ääni, joka niiden laulujen ja sanojen kautta välittyi. Se muistutti minua pitkästä aikaa myös siitä, miksi seurakunnan tilaisuuksissa kannattaa käydä. Pyhien yhteys ja Jumalan sanan kautta tuleva siunaus ovat siellä tarjolla...tai ainakin pitäisi olla (muistini mukaan niin ei ihan aina ole ollut, mutta ehkä en ole vain osannut resonoida;). Pitäisiköhän mennä kokeilemaan toistekin. Josko paikalle vääntäytyminen olisi sittenkin vaivan väärti.

5 kommenttia:

 1. On niitä resonointivaikeuksia ollut minullakin. Kuinkahan monta kertaa olen saarnan aikana miettinyt omiani, selannut nettiä kännykällä tai järjestellyt nuottikaappia.

  Viime aikoina olen alkanut lukea Raamattua päivittäin (1933/38 käännöstä), joka päivä neljä lukua eri puolilta. Lukeminen tuntuu hyvältä, jatkuvan tilaisuuksissa olon vastapainoksi.

  VastaaPoista
 2. Meillä töissä resonointi tarkotti sitä, että joku tietty paikka rämisi tai pärisi tietyllä äänitaajuudella, mutta miksei sitä tuossakin yhteydessä vois käyttää.
  Mukavaa kun sulle tuli hyvä olo. Se on kipeille aika harvinaista herkkua.

  VastaaPoista
 3. Mua huvitti kauheasti tuo Äijän kommentti, kun muistin ensin erheellisesti Äijän olevan pappi... Siinäpä vasta olisikin taitava saarnamies, jos oman saarnansa aikana pystyy selailemaan nettiä. Mutta lukkarpa se Äijä oljkii.
  Itse koetan joka jumiksesta bongata edes yhden mukavan virren, jos saarna menee ohi korvien.
  Onnksi toisinaan on Millanin kuvaileman helmihetken kaltaisia.

  VastaaPoista
 4. Resonointiongelma taitaa olla
  inhimillisyyttä...kun kesken
  rukoilun-kin huomaa suunnittelevansa kauppalistaa,
  tai muita pakkotöitä.

  Mutta musiikin ja Jumalan Sanan
  aikaansaama elämän syke, on sitä
  jotakin!

  VastaaPoista
 5. Moi! Hyvä kirjoitus resonoinnista! Jukka on ihan ässä.

  Olen järjestämässä Satelliittifestareita 3.3.2012. Jukka on siellä esiintymässä ja pohdin, että tuo kuva on tosi hyvä ja voisi olla kiva nettisivuille. Voinko käyttää sitä tähän tarkoitukseen? Terveisin Veikko Kurki www.satelliittifestarit.fi (voit mailata vaikka vastauksen, osoite löytyy tuolta ihan sivun alareunasta...)

  VastaaPoista