maanantai 25. heinäkuuta 2011

Saa tuntea

Norjan hirveitten tapahtumien jälkeen olen törmännyt useampiin teksteihin, joissa ihmiset ovat ilmaisseet, että tapaus on järkyttävä, mutta ei kiinnosta heitä. Maailmassa kuulemma kuolee ja kärsii ihmisiä joka päivä. Miksi tämän tapauksen pitäisi erityisesti koskettaa?

Olen pöyristynyt siitäkin huolimatta (tai ehkä juuri siksi, vaikka en hattua omistakaan), että moinen tunne on mitä ilmeisimmin nykyään varattu pääasiassa "kukkahattutädeille", jollaiseksi leimautuminen ei kuulemma ole mikään kunnia-asia, vaikka itse kovasti arvostankin juuri niitä asioita joita sellaisiin täteihin yleisessä keskustelussa liitetään (suvaitsevaisuuden ja hyvien tapojen korostus, moraalisesta kehityksestä huolestuminen ja vastuun kanto yhteisistä asioista).

Ymmärrän sen, että nykypäivän uutistulvassa ihminen tarvitsee suojamekanismeja jaksaakseen. Sitä en silti ymmärrä, että myötätuntoa tuntevat ja maailman tilasta huolta kantavat leimataan turhanpäiväisiksi vouhottajiksi.

Edelleen olen sitä mieltä (tämän mielipiteen olen tainnut ilmaista täällä aiemminkin), että pahuus voittaa, jos hyvät ihmiset eivät tee mitään. Elämä on hyvin pitkälti taistelua, ei niinkään saavutetuista eduista nautiskelua. Jos huolehdimme vain omista asioistamme ja suljemme silmämme maailmalla vellovilta ongelmilta, ne rymistelevät ennen pitkää "ramat kaulassa" (pohjalainen sanonta, joka tarkoittaa melko väkivaltaista sisääntuloa) sisään rauhallisena pitämäämme lintukotoon, vaikka kuinka yrittäisimme "elää omaa elämäämme".

On totta, ettei kärsiviä lähimmäisiämme lähellä ja kaukana auta se, jos podemme ahdistusta ja valvomme öitämme itkeskellen maailman pahuutta. Siitä voi kuitenkin olla suurikin apu, jos annamme itsellemme luvan tuntea ne suuretkin tunteet: tuskan, huolen, pelon ja jopa vihan väkivaltaa ja tragedioita seuratessamme. Tunteet ovat energiaa, polttoainetta teoille. Tärkeätä on valjastaa omat tunteet nimenomaan hyvien tekojen polttoaineeksi.

Vihamieliset teot synnyttävät vihaa. Väkivaltaa en suosittele väkivallan vastavoimaksi, mutta paljon muunlaisiakin vaihtoehtoja on. Ne jäävät löytämättä, jos ei kukaan enää jaksa edes järkyttyä sen vertaa, että ryhtyisi johonkin: muokkaamaan asenteita, suojelemaan heikkoja, edistämään tasa-arvon toteutumista omassa lähipiirissään ja ennen kaikkea välittämään niistä, jotka voivat huonosti.

Tapahtunutta emme voi muuttaa, mutta tulevaisuuteen voimme vaikuttaa.

4 kommenttia:

 1. Joskus tuo on hyvä ihmettely: miksi skandaali Lontoossa saa lehdet kirkumaan, kun samalla tuhansia kuolee Afrikassa nälkään. Mutta useimmin se on velttoutta ja kenties myös väistöreaktio: tapahtuu niin paljon ikävää ja pahaa, ettei tiedä, mitä tehdä ja ajatella. Tästä on lyhyt askel turtumiseen (so what?), ja silloin ollaan inhimillisyyden kannalta vaarallisella tiellä.

  VastaaPoista
 2. Kyl mulle tuli mielee Norjan tragediast, et kuinpal sil ukol on nupissaa heittänny, ku tollassen teon meni suunnitteleen ja tekeen.
  Rangastuksena kuolema tekijälle olis aivan liian armollinen. Mun mielipide on, et vankimielisairaalaa loppuiäks eikä lomille tai vapaalle koskaan ikinä.

  VastaaPoista
 3. Martti Ahtisaari sanoi 2004 videohaastattelussaan mm seuraavaa. Se liittyy mielestäsi sinun kirjoitukseesi:

  "Eräs ongelma, josta minä usein puhun, on se, että miten ihmeessä saisi kaikki hyvät ihmiset maailmassa liikkeelle. Nuo pahemmat on kyllä sen verran aktiivisia, että he saavat äänensä kuuluville. Minä usein lainaan Martin Luther Kingiä, kun hän aikanaan sanoi, etteivät ne olleet pahat amerikkalaiset, jotka estivät kansalaisoikeuksien saamisen mustille Yhdysvalloissa, vaan se oli hyvien ihmisten hiljaisuus, joka vaikutti siihen. ”

  VastaaPoista
 4. Moi!shppaillen löysin mielenkiintoisen blogin, siks liityin heti ja kommentoinkin, teko on hirvittävä ja vihaa nostattava tekijää kohtaan, ihmisessä asuu saatanallisia murha demoneja, ja jotka pakottavat tappamaan, ihminen on niin sokaistunut näistä demoneista, se ei edes tajua mitä on tehnyt,demonit nauttii ihmisessä siitä teosta, perusluonteeltaan ihminen on myös paha, peto toiselle ihmiselle.Kuolemantuomiota en silti kannata, kuoltuaanhan hän pääsee omiensa luo, annetaan Jumalan tuomita, joka antaa hänellekkin oikean tuomion.Murhaksi myös luokittelen abortit, joita tässä suomen maassa tehdään harvase päivä,sikiö jolla on jo pienessä sydämessä tunteet, pienet kädet, jalat, pieni suu,silmät, voi sydämeni särkyy...
  koko tekstiä ei oo pakko julkaista taulussasi, jos et halua, vastapainoksi käy katsomassa Jumalan kaunista luontoa blogissani perhosineen ja kukkineen.

  VastaaPoista