perjantai 19. kesäkuuta 2009

Lapsuus- ja nuoruusmeemi

Eläminen tässä ja nyt alkaa vihdoinkin, yli 40 vuoden harjoittelun jälkeen sujua. Viehättävältä ja toiveikaalta tuntuu kuitenkin ajatus, joka löytyy myös Viktor E. Franklin ajattelusta: Menneisyys ja muistot ovat aina tallessa. Ne ovat aarteita, joita kukaan ei voi ottaa meiltä pois.

Itseäni lohduttaa se, että monista vaikeuksista on selvitty ja tehdyistä virheistä voi oppia. Jotkut muistot saavat hymyilemään. Ne muistuttavat paikoista ja tapahtumista, jotka ovat muovanneet meistä tällaisia kuin olemme. Ne ovat pieniä sirpaleita ajasta, jonka monet muutkin ovat eläneet, mutta kukaan ei ole kokenut täysin samoin kuin minä.

Kirlahin blogista poimin mukaani tämän meemin. Sitä voi jatkaa, ken haluaa. Jos kerrot kommentilaatikossa sen täyttäneesi, tulen mielelläni lukemaan.

Tarkoituksena on kirjoittaa, mitä lapsuus- tai nuoruusmuistoja nousee ensimmäisenä mieleen kustakin sanasta. Tartuin tehtävään ja aloin muistella, mitä nousee mieleen.

1. Kampa
Varhaisessa nuoruudessani, 70-luvulla, oli muotia pitää kampaa farkkujen takataskussa. Sen piti olla niin iso, että kahva kurkisti takataskusta. Oli todella epämukavaa istuskella koulun epäergonomisissa tuoleissa kamman painaessa mustelmaa kankkuun.

2. Lintu
Varpuskanta Suomessa on kuulemma hälyttävän nopeasti huvennut. Lapsuuteni kotikaupungissa niitä oli erityisen paljon torilla, missä ihmiset kesäisin söivät jäätelötötteröitä ja grilliruokaa ja toripöytien roskistakin saattoi löytää syötävää.Minusta ne olivat suunnattoman suloisia ja syötin kaikki jäätelötötteröni keksiosat auliisti niille.

3. Meri
Ensimmäiset yhdeksän vuotta elämästäni asuin vajaan sadan metrin päässä merenlahdesta. Lähisuvussakin on merimiehiä. Meren tuoksu, merituuli, piikkiselkäiset rautakalat ja uimarannat eivät kuitenkaan herätä minussa mukavia muistoja. Pelkään merta. Se on vienyt kuolemaan niin monta tuttua.

4. Kitara
Enollani oli kitara. Minusta se oli suunnattoman kiehtova. Sain sen myöhemmin omaksi, mutta sointujen opetteleminen sillä oli kivuliasta, koska kielet olivat liian ylhäällä Sen inspiroimana hankin 14-vuotiaana sähkökitaran..

5. Kello
Parhaan kaverini, Hennan, kotona oli kello, joka löi tasatunnein ja kävi äänekkäästi. Minusta se oli häkellyttävää, mutta samalla kiehtovaa. Mietin, miten sillä tavalla voi elää, että ajan kulku koko ajan kuuluu. Se oli hieman ahdistava ajatus.

6. Oksentaminen
Lapsena oksensin hyvin harvoin. 14-vuotiaana kaverini joi itsensä tolkuttomaan humalaan ja sammui läheiseen metsään. Minua suututti ja inhotti, mutta hain silti isäni apuun. Hän kantoi tytön meille ja neitokainen oksensi vieraspatjamme pilalle. Minua näky inhotti niin, että ei ihan heti tehnyt mieli hankkiutua samanlaiseen tilaan.

7. Mummo
Minulla oli 12-vuotiaaksi saakka äidin puolelta kaksi mummoa: äitimummu ja vanhamummu. Vanhamummu oli käytännössä kasvattanut oman äitini ja minunkin mielestäni hän oli äidillinen , huumorintajuinen, lämmin ja ihana. Äitimummu ei tainnut pitää yhtä paljon lapsista. Ihailin häntä kovasti, mutta meistä ei tullut koskaan läheisiä. Vasta hänen kuolemansa jälkeen olen alkanut huomata, kuinka samankaltaisia me olemme.

8. Kirja
Olen aina rakastanut kirjoja. Minulle luettiin paljon. Itse opin lukemaan neljävuotiaana. Kotini on aina ollut pullollaan kirjoja.

9. Pipo
Olen aina inhonnut pipoja. Pääni on kertakaikkiaan sopimattoman mallinen sellaisiin.

10. Matematiikka
Matematiikka taisi olla koulussa ensimmäinen asia, jonka kanssa tuli vaikeuksia. Saattaa olla, että minulla on dyscalculia. Sitä vain ei ole koskaan tutkittu. Oikeastaan oli terveellistä, että edes jossain kouluaineessa piti ponnistella. Muuten olisinkin alaluokilla saattanut kuvitella itsestäni liikoja.

11. Metsä
Ensimmäisen asuinkotini lähellä oli korttelin kokoinen mäntymetsä. Rakastin sitä. Naapurintäti kertoi, että siellä asui peikkoja. Odotin aina ohikulkiessani näkeväni vilahduksen hännäntupsusta.

12. Ukkonen
En ole koskaan pelännyt ukkosta, mutta kalliopohjaisella saarella, sukulaisten kesämökillä tuntui kerran ikävältä, kun salaman iskiessä lähistölle koko mökki tuntui irtoavan maasta.

13. Hiukset
Minulla on vallattomat hiukset. Sateella ne villiintyvät entisestään. Lapsena ne olivat useimmiten letillä, mutta pörröinen kiharapilvi irtoili tiukoistakin saparoista kullanväriseksi kehäksi pään ympärille.

14. Veli
Pienenä halusin kovasti sellaista. Kuulemma siksi, että olisi niin kiva, kun olisi joku, jonka kanssa voisi kunnolla tapella.

15. Ikkuna
Lapsuudenkotini ikkunalla oli aina SaintPaulioita. Olin nähnyt, kuinka äiti poisti niistä kuivuneita kukkia. Kerran, kun äiti jätti minut hetkeksi yksin käydäkseen tien toisella puolella kaupassa, olin nyppinyt ikkunalaudan kukkasista kaikki kukat ja asetellut ne pesukoneen päälle riviin. "Livis lepiny", esittelin ylpeänä. Taisin olla vajaat kaksivuotias.

16. Kalenteri
Ylästeikäisenä teinikalenteri oli ihan ehdoton juttu. Siihen liimailtiin kaikenlaista ja kirjoiteltiin kaikki tärkeät jutut.

17. Puuro
Yäk. Lapsena en erityisemmin pitänyt kuin vispipuurosta, vaikka meillä kaikenlaisia puuroja syötiinkin. Helmipuuro oli eksoottista..

18. Nenäliina
Jotkut minun lapsuudessani käyttivät vielä kangasnenäliinoja. Itse taisin tursutella lähinnä koulun käsipaperiin ja kotona vessapaperiin.

19. Kynsilakka
Minulla kynnet ovat aina olleet vahvat ja ne kasvavat nopeasti. Varhaisteininä käytin karsean kirkkaanpunaista lakkaa, joka ei lähtenyt kunnolla pois edes asetonilla.

20. Taulu
Isoisäni maalasi harrastuksekseen tauluja, joita myös monet ostivat. Useimmat niistä kuvasivat merta ja laivoja, koska hän oli nuorena ollut merimies. Hän oli kuitenkin myös hyvin eläinrakas ja itse pidin eniten hänen maalaamistaan luonto- ja eläintauluista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti