maanantai 15. helmikuuta 2010

Primitiivireaktioita

Enpä voi taaskaan kuin vinosti hymyillen poimia talteen tämänpäiväisen tekstin tuolta Sanalaatikosta. Osuu nimittäin jälleen kerran meikälisellä kohdalleen kuin nappi silmään (tai pieksu paskaan täällä Pohojanmaalla. Täällä kun nämä perinteiset sanonnat tuppaavat olemaan järjestään hieman groteskeja) .

Nuorena se oli suosikkikohtani koko Raamatussa. Uskon mukanaan tuoma sisäinen rauha on edelleen se suurin ihme, joka itseni saa joka päivä uudelleen vakuuttumaan Jumalan läsnäolosta. Minun kohdallani siinä ei tosin ole kyse mistään seesteisestä rauhallisuudesta, mielen tyyneydestä, kaikkien kysymysten kaikkoamisesta tai vallattomien ajatusten kesyyntymisestä.

Jumalan rauha tarkoittaa minulle turvallisuutta kaiken kaaoksen keskellä, vakautta ja varmuutta, tuli mitä tuli, ja toivottavasti edes toisinaan hieman aiempaa enemmän malttia ja suhteellisuudentajua vastoinkäymisten edessä.

Tänään on juuri sellainen päivä, jolloin sille maltille olisi kysyntää, mutta en kertakaikkiaan jaksa olla tyyni, kun raivostuttaa niin, että silmissä kipunoi ja tekisi mieli heittäytyä lattialle parkumaan. Loputtomalta tuntuva talonosto- muutto- ja remonttiprojektimme koki taas tänään uuden takaiskun. Jonkun muun mittakaavassa asia olisi aika mitätön, mutta minulla koko elinpiiri on nykyään niin pikkuruinen, että pienikin läikähdys saa laineet lyömään reippaasti laidan yli.

No, käytännön yksityiskohdista taidan raportoida toisessa blogissani, mutta tänne merkkaan nyt omaksi ja ehkä jonkun muunkin iloksi ja lohduksi tuon lupauksen, joka ainakin minua on monessa isommassakin myrskyssä hyvin konkreettisesti kantanut.

Vaikka kaikki muu ympäriltä kaatuisi ja murenisi, Jumalan lupaukset kestävät. Hänen rakkautensa kantaa. Vaikka ihmisiin ei voikaan aina luottaa, hyvyys näkyy maailmassa monin tavoin. Epätoivon ja kaaoksenkin keskellä Jumalan lapset saavat olla turvallisella mielellä. Hänessä meillä on sisäinen rauha.

Rauhan minä jätän teille: minun rauhani-sen minä annan teille. En minä anna teille, niinkuin maailma antaa. Älköön teidän sydämenne olko murheellinen älköönkä peljätkö.

Joh. 14:27 (KR33/38)


4 kommenttia:

 1. Eikö muuten ole merkillistä noiden nuoruuden suosikkiraamatunkohtien kanssa, nyt niissä on samaa, mutta myös ajan patinaa. Hellyydellä muistelen nuorta itseäni, joka tuota lukiessaan tavoitteli maailmanrauhaa ja suunnatonta tyvenen sisäisen rauhan hetkiä - jotka kummatkin siis ovat aivan mahdollisia edelleen. Mutta nyt olen suunnattoman lohdutettu, kun suuren pelon (esim.mitä seuraava syöpäkontrolli tuokaan tullessaan, elänkö vielä kauan) keskellä tarraan tuohon lupauksena. Ja jaksan taas seuraavaan päivään. Pieni rauha siinä hetkessä on kuitenkin iso ja laaja. Kuten kuvasit: kaaoksen keskellä turvallisuus.

  VastaaPoista
 2. Heti kun näin tämänpäiväisen sanan, muistin sinut. Ja sen, että tämä on eräs suosikkikohtasi.

  VastaaPoista
 3. Tuo loppuosa,
  älkää peljätkö
  on mulle lääke!

  VastaaPoista
 4. herra on suuri.
  näin se vaan menee.

  olen taas kuukauden päästä menossa näyttämään pommiani töölön sairaalaan. jotenkin sen olemassaolo on lakannut pelottamasta.

  VastaaPoista