keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

Kulutuskapina nousee

Tänään osui silmiin kerrassaan toivontäyteinen uutinen, jossa viitattiin muun muassa John Naishin tuoreeseen kirjaan, jossa arvellaan, että nykyiset parikymppiset saattavat yllättää positiivisesti nousemalla kulutuskapinaan.

Meille on uskoteltu, että kuluttaminen on ensisijainen ja tehokkain tapamme vaikuttaa. Maailmanlaajuisen laman myötä meillä on oikein valtiovalta noussut kannustamaan kansalaisia kulutustason ylläpitämiseen. Jatkuvan kasvun illuusiosta ei haluta irtautua ja ihmisiä pelotellaan kauheilla tulevaisuudennäkymillä, ellei oravanpyörässä juoksua jatketa entistä kovemmalla vauhdilla, jotta talous saadaan taas nousuun.

Synkänpuoleisena realistina en osaa vielä uskoa, mutta toivon vienosti, että ihmiset, vaikkapa juuri aikuisuuden kynnyksellä oleva nuoriso, yllättäisi positiivisesti ja alkaisi katsoa asioita ekologisemmalta ja yhteisvastuullisemmalta kannalta. Jospa muna kerrankin opettaisi kanaa...eihän sitä tiedä.

Koko lehtijuttu on mielestäni hyvä, mutta erityisesti ilahduin tästä:


John Naish saarnaa kirjassaan riittävyyden filosofiaa. Hänen mielestään länsimaiset ihmiset voisivat aidosti paremmin, jos he pohtisivat välillä millainen elintaso heille riittää.

– Jos meille riittää vaikka kymmenen vuoden takainen elintaso, miksi pitäisi nyt kauhistua siitä että kansantuote putoaa nyt kriisissä muutaman prosentin verran?

Naishin mielestä oman riittävyystason määrittely on avain onneen. Sitten kun jotain asioita on tarpeeksi, kaikki siihen lisääminen on turhaa.

– Tietysti jokaisella tämä riittävyyden raja on erilainen. Mutta markkinatalouden koneisto uskottelee meille, että aina on hankittava lisää, koskaan ei saa tyytyä siihen miten hyvä auto tai matkapuhelin sinulla juuri nyt on, Naish väittää.


Paljonko on riittävästi ja mikä lopulta on tärkeintä? Sitä sietää varmasti itsekunkin miettiä. Minulle aihe on erityisen ajankohtainen, koska huomenna ajellaan tulevalle kotipaikkakunnalle etsimään uutta kotitaloa ja pohdittavana on ehkä koko loppuelämää koskevat taloudelliset ja asumiseen liittyvät ratkaisut.

4 kommenttia:

  1. Niin, koneet toimivat, made in Chinasta saa
    halvalla vaikka mitä, ja paljon. Tavaraa
    on enempi kuin ihmiset tarvitsevat. Koneet
    ovat sivuuttaneet käsityöläisilon ja taidot.
    Voitais oikeastaan puhua lämsimaisesta
    rappautumisesta tai, kirouksesta, vai oliko liian karmea sana?

    Koti on kuitenkin koti, onnea matkaan, että
    sopiva löytyisi!

    VastaaPoista
  2. Onkin ollut aika satoisa hyvien uutisten viikko. Pitäisiköhän sitä blogia alkaa viritellä tuossa viikonvaihteessa. Leena Mikkelin puolesta on messissä myös. Mitäs tuumaat?

    VastaaPoista