keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Rukouksesta

Tänään rukoilluttaa tavallistakin hartaammin. Tätini Ruotsissa leikataan jo kertaalleen uusineen paksusuolen syövän vuoksi.

Yllättävän monet ihmiset rukoilevat hädän tullen, kuulemma jopa sellaiset, jotka hyvinä päivinä eivät Jumalaa tunnusta olevankaan.

Itselleni rukous on vähän kuin auki jätetty verkkoyhteys, helposti saatavilla, välillä aktiivisemmin käytössä, toisinaan näytönsäästäjä päällä. Parasta siinä on se, ettei lasku aja konkurssiin, vaikka yhteys onkin kaiken aikaa avoinna.

Julkisessa ääneen rukoilussa on jotain yhteisöllistä. Toisaalta kiusalliselta tuntuu joskus se, että siihen liittyy myös ripaus esiintymistä. Sanansa pitää valita tarkasti, jotta kuulijoiden odotukset täyttyvät ja kaikki voivat yhtyä rukoukseen kokematta oloaan turvattomaksi.

Joskus olen mietiskellyt, että Jumalan täytyy olla todella kärsivällinen ja hyvä kuuntelija, kun Hän jaksaa kaikki jaarituksemme huomioida. Näin inhimillisin korvin kuunneltuna jotkut rukoukset kuulostavat melkein loitsuamiselta samojen sanojen toistamisen ja merkillisen nuotin ansiosta. Ehkä niissä rukouksissa on sitten tärkeämpää se kokemus ja yhteyden tavoittelu, ei niinkään sisältö ja selkeä puhe.

Itse tuppaan juttelemaan Jumalalle samaan sävyyn kuin inhimillisillekin olennoille. Saatan toki joskus pyytää samaa asiaa useampaankin kertaan (kiitoksista puhumattakaan), mutta enimmäkseen kyllä luotan siihen, että kun olen kertaalleen asian Hänen eteensä tuonut, Hän kyllä huomioi sen ja vastaa siihen niin kuin parhaaksi näkee.

Siksi kai minua onkin joskus vaivannut se raamatunkohta, jossa mies menee kopistelemaan naapurin ovelle saadakseen lainaksi leipää, kun taloon on tullut iltamyöhällä yllätysvieraita, joille pitäisi saada tarjottavaa. Naapuri on jo nukkumassa, mutta kyllästyneenä toisen meluamiseen nousee lopulta antamaan, mitä toinen pyytää. Muistaakseni sitä vertausta siellä selitetäänkin niin, että sinnikkyys rukoilussa kannattaa ja, että Jumala antaa meille sen, mitä väsymättä pyydämme. Miten tämä nyt pitäisi ymmärtää? Onko meillä Taivaallinen Isä, joka pitää jankuttavista lapsista?


5 kommenttia:

  1. Mä olen myös fundeerannut tuota julkisesti ääneen rukoilemista viime aikoina. Luin Eija-Riitta Korholan ansiokkaan kolumnin viimeisimmästä Askel-lehdestä. Se oli otsikoitu "rukousjuoruilua". Ääneen rukouksessa on tosiaan hassua se, että ikään kuin puhuttaisiinkin niille muille läsnäoleville eikä Taivaalliselle Isällemme. Ja tuo Isän ääretön kärsivällisyys. se on ihmetyttänyt minuakin. MÄ en jaksaisi kuunnella edes näitä tuttavapiirini rukousrimpsuja, saati, että koko ajan tulee eri kielillä joka tuutista...

    VastaaPoista
  2. Uskon että saa jankuttaa.

    Mahtuuhan suureen perheeseen
    monensorttista möykkääjää
    ja örisijää, ja äiti ja isä
    kuulevat.

    Lapset osaavat
    olla rasittavia, mutta
    Rakastettuja, se tieto
    vajavaiselle riittää.
    Avoin linja on pääasia!

    VastaaPoista
  3. Minulle ääneen rukoileminen on aina ollut ylen vaikeaa tai jopa vastenmielistä, vähän niinkuin muun kuulijakunnan mielistelyä. Tai pahimmillaan yhtään ääneen joristua lopotusta. Isä meidän on tästä poikkeus. Mullekin rukous on juttelua Taivaalliselle isälle.

    Toivottavasti tädillesi kuuluu hyvää.

    VastaaPoista
  4. haa,
    kuinka satuinkin just nyt piipahtamaan täällä!

    tätäkin kautta kustun sinut (ja lukijasi) tänään puoli yhdeksän rukoukseen lähimmäisemme voimaksi.
    teksti liskolandiassa.

    VastaaPoista